Ferments in cosmetics - Why are fermented compounds in cosmetics?

What is fermentation? 

Fermentation is the biological or enzymatic transformation of organic substances into acids, gases or alcohol. This is achieved by bacterial, fungal or other cell cultures, but also by the addition of enzymes. The word fermentation, comes from the Latin „fermentum“ and means fermentation[1].

What happens during fermentation?

Fermentation consists of high energy organic starting materials, e.g. Glucose or protein, without oxygen, new, smaller molecules formed. This process is also called anerobic fermentation. Anerobic fermentation is in itself the only definition of fermentation. Hereby, for example, sugar is converted by yeast bacteria to carbon dioxide and ethanol. There are also types of fermentation with oxygen, the aerobic fermentation. This form of fermentation is e.g. used to make acetic acid, but by definition is not directly fermented[2].

Where is fermentation used?

Fermentation wird in der Lebens-, und Genussmittelindustrie eingesetzt, und dient hierbei hauptsächlich zur Haltbarmachung, der Entwicklung von Aromastoffen, der Herstellung von Milchprodukten und der Erzeugung von alkoholischen Getränken. In der Technik

hat die Fermentation ebenfalls große Bedeutung, und dient zur Herstellung von Bioethanol, Aminosäuren, organischen Säuren z.B. Essig-, Citronen-, und Milchsäure, Enzymen, Pharmaka und Polymeren[3].

Why are fermented compounds used in cosmetics?

In der Kosmetik finden Fermente seit längerem als durch Gärung hergestellte Inhaltsstoffe wie Hyaluronsäure, Alkohol, oder Xanthan Anwendung. Seit neuerem werden aber auch andere Inhaltsstoffe fermentiert. Dieser Trend kommt aus Korea und verspricht dort sehr viel. Pflanzenrohstoffe werden mittel Mikroorganismen so angepasst, wie benötigt. So können nichtvorhandene, jedoch gewüschte, Stoffe hergestellt werden. Ebenfalls kann die Konzentration von anderen, bereits vorhandenen Stoffen, wie Antioxidantien, erhöht werden[4].

Sources:

Wikipedia[1][2][3][4]

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